Љајић: Oтворити границе за слободан проток роба

Потпредседник Владе и министар трговине туризма и телекомуникација Расим Љајић је изјавио да протекционизам не може да буде решење за мале економије и мале земље као што није решење ни за глобалне економске проблеме.

,,Уместо да једни другима уводимо царинске и ванцаринске баријере, треба да апсолутно отворимо границе за слободан проток роба, да олакшамо привреди и привредницима пословање”, рекао је потпредседник обраћајући се на отварању 51. МОС сајма у Цељу, на којем је Србија земља партнер.

Министар је додао да логистички трошкови, управо због дугог чекања на граници чине да наши производи за шест одсто буду скупљи од производа истих тих компанија у земљама Европске Уније.

Љајић: Oтворити границе за слободан проток роба

Он је истакао да пословним људима морамо да омогућимо да лакше пласирају своју робу и самим тим буду конкурентнијии, а наше економије буду далеко успешније него што су тренутно.

Љајић је, приликом отварања Сајма рекао да је велико задовољство бити земља партнер на једном оваквом Сајму.

,,Ово је прилика да још једном афирмишемо оно што смо протеклих неколико година градили, а то су одлични политички, а посебно економски односи између наше две земље. На политичком плану немамо никаквих отворених и спорних питања, а у трговинској сарадњи и привредним односима смо направили значајне искораке како у броју потписаних споразума тако и у конкретним облицима економске и привредне сарадње”, истакао је министар.

Љајић је даље навео да смо први пут премашили тих зацртаних милијарду еура робне размене.

,,Словенија је за нас девето извозно тржиште, десети спољно-трговински партнер, земља која спада међу десет земаља са највећим инвестицијама у Србији, а по броју инвестиционих пројеката је на четвртом месту после Немачке, Италије и Аустрије”, изјавио је он, додајући да у Србији послује и ради 1.400 словеначких предузећа док њихове фирме запошљавају 25.000 људи у Србији.

Љајић је рекао да су то импресивни резултати који говоре не само о добрим односима већ и о великом потенцијалу који још увек није искоришћен и о којима је у више наврата разговарано са колегом Почивалшеком.

Љајић: Oтворити границе за слободан проток роба

,,Сачинићемо један акциони план о томе на који начин све ове бројке можемо да учинимо још бољим, а посебно у домену заједничког наступа на трећим тржиштима и формирању заједничких српско-словеначких предузећа”, рекао је он.

Љајић је истакао да су ови резултати пример добре регионалне сарадње, а да је Сајам прилика да се таква сарадња афирмише.

,,Ми нажалост не можемо да решимо све политичке проблеме из прошлости у региону Западног Балкана али имамо обавезу и можемо много да учинимо на јачању економске и трговинске сарадње између свих земаља овог простора”, закључио је министар.

Љајић је на крају обраћања, изразио очекивања да ће Сајам као резултат имати конкретне практичне резултате и пожелео добродошлицу у Србију свим словеначким компанијама и фирмама.
,,Ви сте више него добродошли у Србију и учинићемо све да вам олакшамо и долазак и пословање у нашој земљи”, закључио је он.

Поред потпредседника Владе и министра трговине туризма и телекомуникација Расима Љајића, присутнима се на отварању 51. МОС сајма у Цељу обратио и председник Словеније Борут Пахор.