Ljajić otvorio turističku sezonu u Potpećkoj pećini

Potpredsednk Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas letnju turističku sezonu u Potpećkoj pećini kod Užica, za čije su unutrašnje i spoljašnje uređenje resorno ministarstvo, grad Užice i Turistička organizacija Užica izdvojili osam miliona dinara.

Ljajić je tom prilikom rekao da je neophodno Užice pozicionirati kao važan turistički centar i mesto za razvoj tranzitnog turizma, kako bi se turisti koji idu prema Tari, moru i Zlatiboru zadržali i u Užicu.

,,Moramo da obogatimo turističku ponudu Užica i njegove potencijale stavimo u ekonomsku i funkciju turističkog razvoja grada. Ovo je korak u tom pravcu, jer je Potpećka pećina svojevrsna turistička atrakcija i moramo više da radimo na njenoj propagandi, jer sigurno 90 odsto građana Srbije ne zna da ona postoji, a ja bih je toplo preporučio“, kazao je Ljajić.

Potpećka pećina je poznata po najvišem otvoru na Balkanu od oko 50 metara. Duga je oko 10 kilometara, a turistima je dostpuno 555 metara.

Novcem ministarstva i grada u pećini su zamenjene elektroinstalacije, postavljen novi mobilijar, suvenirnica, info-table i putna signalizacija.

Pećina je otvorena za posetioce tokom sezone koja traje od aprila do novembra, a tokom 2018. godine ju je posetilo više od 8.000 turista.