Ljajić otvorio Srpski paviljon na kineskom sajmu CIFIT 2019

Svečanim otvaranjem srpskog paviljona danas je u kineskom gradu Sjamen, u provinciji Fuđijen, počeo Međunarodni kineski sajam investicija i trgovine CIFIT 2019, na kojem je Srbija počasni gost.

Šef srpske delegacije u Sjamenu Rasim Ljajić rekao je da je Srbiji ukazana velika čast time što je počasni gost na jednom od najvećih sajmova investicija i trgovine na svetu.

Ljajić je ocenio da je zajednički nastup Srbije i Kine na toj manifestaciji potvrda odličnih strateških i prijateljskih odnosa dve zemlje i dokaz da dokument o strateškoj saradnji Srbije i Kine „nije samo papir, već da su naši odnosi sve bolji“.

„O prijateljstvu dva naroda i dve zemlje govore i česti susreti naših predsednika poslednjih godina, a veliku zahvalnost za unapređenje odnosa dugujemo bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, kao i predsednicima Aleksandru Vučić i i Si Đipingu“, rekao je Ljajić.

Izrazio je uverenje da će svi zajednički projekti Srbije i Kine biti realizovani i da će time prijateljstvo dve zemlje biti podignuto na viši nivo.

Partijski sekretar provincije Fudžijen Ju Vejgvo izrazio je zadovoljstvo što je Srbija ove godine počasni gost CIFIT i što se srpski privrednici predstavljaju na tom sajmu navodeći da je to još jedan dokaz prijateljstva dveju zemalja.

„To je i potvrda da se kroz razne investicije i zajedničke projekte realizuje svi sporazumi koje su potpisali i sve što su se naši predsednici Si Điping i Aleksandar Vučić dogovorili“, naglasio je Ju.

U srpskoj delegaciji su i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, a na najvećem kineskom sajmu investicija predstavlja se 20 privrednih kompanija iz Srbije.

Investicione potencijale Srbije predstavljaju kompanije kao što su: Putevi Srbije, Koridori Srbije , Dunav osiguranje, Institut za fiziku, Turistička organizacija Srbije, nekoliko srpskih vinarija, a među promoterima naše zemlje su i četiri kineske kompanije koje posluju u Srbiji – Ziđin, CBIS, CRBC i Linglong.

Sajam traje do srede, 11. septembra, a na prostoru od oko 50.000 kvadratnih metara predstavlja se oko 8.000 izlagača iz 48 zemalja.