Љајић отворио Српски павиљон на кинеском сајму ЦИФИТ 2019

Свечаним отварањем српског павиљона данас је у кинеском граду Сјамен, у провинцији Фуђијен, почео Међународни кинески сајам инвестиција и трговине ЦИФИТ 2019, на којем је Србија почасни гост.

Шеф српске делегације у Сјамену Расим Љајић рекао је да је Србији указана велика част тиме што је почасни гост на једном од највећих сајмова инвестиција и трговине на свету.

Љајић је оценио да је заједнички наступ Србије и Кине на тој манифестацији потврда одличних стратешких и пријатељских односа две земље и доказ да документ о стратешкој сарадњи Србије и Кине „није само папир, већ да су наши односи све бољи“.

„О пријатељству два народа и две земље говоре и чести сусрети наших председника последњих година, а велику захвалност за унапређење односа дугујемо бившем председнику Србије Томиславу Николићу, као и председницима Александру Вучић и и Си Ђипингу“, рекао је Љајић.

Изразио је уверење да ће сви заједнички пројекти Србије и Кине бити реализовани и да ће тиме пријатељство две земље бити подигнуто на виши ниво.

Партијски секретар провинције Фуџијен Ју Вејгво изразио је задовољство што је Србија ове године почасни гост ЦИФИТ и што се српски привредници представљају на том сајму наводећи да је то још један доказ пријатељства двеју земаља.

„То је и потврда да се кроз разне инвестиције и заједничке пројекте реализује сви споразуми које су потписали и све што су се наши председници Си Ђипинг и Александар Вучић договорили“, нагласио је Ју.

У српској делегацији су и министар рударства и енергетике Александар Антић, министар заштите животне средине Горан Триван и председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић, а на највећем кинеском сајму инвестиција представља се 20 привредних компанија из Србије.

Инвестиционе потенцијале Србије представљају компаније као што су: Путеви Србије, Коридори Србије , Дунав осигурање, Институт за физику, Туристичка организација Србије, неколико српских винарија, а међу промотерима наше земље су и четири кинеске компаније које послују у Србији – Зиђин, ЦБИС, ЦРБЦ и Линглонг.

Сајам траје до среде, 11. септембра, а на простору од око 50.000 квадратних метара представља се око 8.000 излагача из 48 земаља.