Љајић отворио реновирани туристички комплекс у Јошаничкој бањи

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је данас реновирани туристички комплекс у Јошаничкој бањи чиме је створена основа за оживљавање бање као нове туристичке дестинације.

„Јошаничка бања је до сада имала топлу воду, али није имала туристички производ и није имала адекватну туристичку понуду и зато је у неком смислу била „црна рупа“ када говоримо о бањском туризму и туризму у Србији, упркос свим погодностима које бања има“, рекао је министар.

Љајић отворио реновирани туристички комплекс у Јошаничкој бањи

Љајић је указао да постоји доста разлога за оживљавање ове дестинације, наводећи да Јошаничка бања има један од најтоплијих извора минералне воде и да лековита својства нису ништа мања од оних које имају Врњачка или Сокобања.

„Кључни проблем је био тај што од 1978. године, када је изграђен хотел који никада није отворен, ниједан динар није уложен у туризам у Јошаничкој бањи“, навео је он.

Међутим, као највећу предност бање, Љајић је истакао близину Копаоника, друге највеће туристичке дестинације у земљи која је свега 25 километара удаљена од Јошаничке бање.

Министар је указао да Јошаничка бања заједно са Новим Пазаром, Копаником и Краљевом треба да има јединствену туристичку понуду и навео да је ово најбољи тренутак за обједињавање садржаја јер ће овај регион бити доступнији због отварања аеродрома у Лађевцима који ће за неколико месеци почети са комерцијалним летовима, а у плану је и почетак радова на изградњи Моравског коридора.

Љајић је рекао да ће држава у Јошаничкој бањи наставити да инвестира како би понуду учинила још разноврснијом, али и позвао приватни сектор да улаже у развој смештајних капацитета и целокупне понуде.

Председник општине Рашка Игњат Ракитић је рекао да је после три године отворен бањски компекс и истакао да је Јошаничка бања достигла ниво на коме се више не може говорити само о потенцијалима, већ и о конкретним садржајима који су у понуди.

Заједничким улагањем Министарства трговине, туризма и телекомуникација и општине Рашка реновирано је ново купатило, изграђено је блатно купатило и блатиште за сазревање блата, завршени су и радови на изградњи отвореног базена, финске сауне, летње баште и уређене су парковске површине.

За реализацију ових пројеката, министарство је определило 29,9 милиона динара, а општина Рашка 9,5 милиона динара.