Љајић отворио пешачку стазу у оквиру комплекса Стари Рас код Новог Пазара

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је приликом отварања пешачке стазе до Градине, тврђаве у оквиру комплекса Стари Рас, да је циљ Владе Србије и локалне самоуправе Новог Пазара да за пет година тај град годишње посети 100.000 туриста.

Он је рекао да је изградњом стазе то средњовековно утврђење које није било довољно познато ни житељима Новог Пазара, постало доступније домаћим и страним туристима.

,,Градина може да буде туристичка атракција, јер је део једног од најзначајнијих споменика културе у Србији, Старог Раса са Сопоћанима који је на Унесковој листи светске баштине. Раније је било немогуће доћи до овог локалитета, а са овим радовима је пут постао безбедан, али и изазован за млађе који воле да шетају“, казао је Љајић.

Нови Пазар, како је рекао министар, има ту срећу да има споменике културе који се налазе на листи УНЕСКО-ве културне баштине.

,,Нови Пазар има највећи број културно-историјских споменика на тако малом простору и велики број туристичких производа који никада нису били мање валоризовани. Циљ нам је да Нови Пазар позиционирамо као важну туристичку дестинацију јер има предуслове за то.

Говорећи о потенцијалима, Љајић је рекао да се Нови Пазар од других градова у региону издваја по својој различитости и по томе што је неоткривена туристичка дестинација, а све већи број туриста широм света управо желе да открију нове дестинације.

,,Такође, и близина Копаоника је велики потенцијал и ми ћемо се трудити да у зимском периоду и у току летњих месеци привучемо и задржимо туристе који пролазе кроз Нови Пазар на путу ка мору. Аеродром у Лађевцима који се отвара крајем јуна такође представља добар основ за развој туризма”, изјавио је Љајић.

У оквиру пројекта изграђена је главна пешачка стаза од мотела Рас до Градине, у дужини од 950 метара, а осим ње, пробијена је и формирана још једна, споредна стаза у дужини од 350 метара.

Дуж стазе уређено је седам одмаралишта са клупама, постављени су путокази, рукохвати, заштитна ограда, едукативно-информативне табле, док ће лед осветљење бити урађено током маја.

Радови на изградњи стазе и осталог пратећег мобилијара у вредности од више од 12 милиона динара финансирало је Министарство трговине, туризма и телекомуникација.