Љајић отворио летњу позорницу „Врело“ у Сокобањи

Летња позорница „Врело“ у Сокобањи отворена је данас у присуству потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића, који је изјавио да је пандемија вируса корона спречила да се ове године на тој позорници одрже представе и концерти, али за коју је уверен да ће употпунити туристичку понуду Сокобање.

Љајић је новинарима на позорници „Врело“ рекао да је то једна од највећих позорница у земљи, са две сцене, већом од 1.500 места и мањом од 600 места и са 3.000 стајаћих места.

Навео је да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација за тај пројекат издвојило 65,5 милиона динара, док су остало средстава општине Сокобања.

На реализацији летње позорнице, каже министар, радило се три године, јер су постојали многи проблем формално-правне и финансијске природе, а на крају и са пандемијом вируса корона.

Министар је истакао да је Сокобања ове године прави “туристички хит” у земљи, те да је у јуну била на првом месту по броју долазака и остварених 84.000 ноћења, док је у јулу на другом месту, после Врњачке Бање.

Наводи да је Врњачка бања у јулу остварила 138.000 ноћења, а Сокобања 116.000 ноћења, што је раст од 25 одсто у броју ноћења у тој бањи у односу на јул прошле године.

Такође, Сокобања је и прва по броју искоришћених ваучера, јер се, каже Љајић, трећина подељених ваучера искорости у тој бањи.

За разлику од осталих дестинација у земљи где се у просеку остаје два до три дана, наводи министар, док Сокобања бележи просечно пет ноћења, што је дупло више од просека у земљи.

„То су неки од разлога због чега мислимо да Сокобању додатно треба афирмисати као важну туристичку дестинацију. Ми смо, такође, задовољни чињеницом да је најбрже растућа дестинација у земљи, јер је остварила три пута више долазака и ноћења ако упоредимо са 2015. годином“, рекао је Љајић.

Држава ће, истиче, наставити да улаже у инфраструктру у тој бањи, јер, додаје, тренутни број туриста не може да прати постојећу инфраструктуру.

Наглашава и да је Сокобањи потребно више луксузних хотела и најавио да ће један такав бити отворен у октобру.

Председник Туристичке организације Сокобања Љубиша Миленковић каже да је летња позорница “Врело” од непроцењиве важности за ту бању и додао да јој је један такав објекат био потребан како би одржали тренд раста долазака туриста.

„Позорница је погодна за одржавање најкомпликованијих музичких догађаја, уређена је по свим европским стандардима. По окончању изградње летње позорнице, већ смо направили два сјајна уговора, али због последица панедмије ти догађаји нису одржани“, рекао је Миленковић.