Љајић: Оснивање новог Агрокора добра вест за фирме у Србији

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је да је за фирме у Србији које послују у оквиру Агрокора добра вест то што је изгласана нагодба међу повериоцима концерна јер је прошла опасност од стечаја.

Он је за ТВ Прва појаснио да ће нови власници морати да инвестирају у компанију како би повећали њену вредност и на тај начин поврате уложени новац.

„Да је фирма отишла у стечај, радници би били на губитку јер би остали без посла. Питање је ко би се ту све наплатио. Имовина компаније није довољна да покрије потраживања од Агрокора, јер су обавезе око осам милијарди евра“, истакао је министар.

Додаје да је добро што није дошло до стечаја и да је добро што ће Агрокорове фирме у Србији моћи да се задужују код банака под много повољнијим условима него до сада.

Коментаришући писања медија да је Дијамант у губитку, а Фриком у мањем плусу него прошле године и да отпуштају запослене, Љајић је рекао да су ти подаци тачни, али да су фирме чистиле раније билансе.

„Што се тиче запослених, Фриком има 1.086 запослених и то је више него што је било прошле године зато што су људи који су радили на одређено време, пребачени да раде на неодређено. Значи, није било примања нових људи“, појаснио је министар.

Према његовим речима, у Дијаманту је 70 радника мање јер су дали отпремнине радницима који су били пред пензијом да би примили нове људе, али због кризе није било нових примања.

„Што се тиче профита, ове године у првих пет месеци Фриком је имао добит од око милијарду динара, с проценом да ће добит до краја године бити око две милијарде. То је добит на нивоу 2016. године“, навео је Љајић.