Љајић: Опоравак нашег туризма можда тек од марта 2021.

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да о опоравку српског туризма можемо да говоримо тек од марта следеће године, као и да је скоро немогуће поредити бројке у туризму из ове године са бројкама из било којег претходног лета.

Љајић је гостујући на ТВ Пинку подсетио да смо у јануару имали раст броја ноћења страних гостију за 28 одсто, а у фебруару 18 одсто, оценивши да су то били невероватни резултати.

„То је све указивало да ћемо имати одличну туристичку годину, али десило се шта се десило и уследио је драстичан пад. У априлу је то било 95 одсто мање остварених ноћења страних гостију, у мају 94 одсто него што је било прошле године“, казао је Љајић.

Додао је да ова неповољна ситуација покушава да се делимично надомести са домаћим гостима, али и да је интересовање за ваучере, од како се појавио други пик, у паду.

Упитан да прокоментарише то што су домаћи угоститељи доста подигли цене, Љајић каже да је то морална категорија.

„Ми немамо механизме да било ког приватника натерамо да цене подиже или спушта. Чињеница је да је за најлуксузнија места, хотеле било највеће интересовање, а чим је велико интересовање обично људи покушавају да надоместе губитке на тај начин“, наводи министар.

Коментаришући тренутну попуњеност капацитета, он је рекао да данас имамо ситуацију да је на појединим дестинацијама попуњеност добра, али на дневном нивоу, као и да се на дневном ниво ситуација мења, има отказивања, поновних заказивања…

„Са домаћим гостима ситуација неће бити тако драматична као са страним, али биће неупоредиво у односу на прошлу годину“, каже Љајић.

Говорећи о проблему са којим се суочавају туристичке агенције, Љајић каже да нису очекивали други пик и већ су кренули са реализацијом резервација које су имали чак од прошле године.

У прилог томе говори и то, каже Љајић, што је интересовање, упркос свим апелима да људи летују у Србији, било веће за Грчку него за наше дестинације.

„Међутим, ситуација се драстично променила. Агенције јесу реално у проблему, ми смо покушали са уредбом о заменском путовању да помогнемо, да путници могу да замене путовање у наредних годину и по дана, а ако се то не догоди да могу да поврате новац, међутим сада се све компликује јер се отказују и аранжмани заказани после 15. марта“, испричао је.

Наводи да ће помоћ привреди коју је најавио председник Александар Вучић важити и за агенције.

Према његовим речима, „срећа у несрећи“ је да у Србији туризам мало учествује у укупном БДП-у јер нисмо земља првог одмора или топ дестинација као што су Шпанија, Италија, Хрватска, Грчка, Црна Гора…

„Сви покушавају да спасу колико је могуће туристичку сезону, али то неће бити ни издалека као што је било раније, сви покушавају да смање штету за туризам, па самим тим и за привреду и зато ћемо ми имати и мање губитке“, појаснио је Љајић.