Љајић: Одлука Приштине да повећа порез на робу из Србије мора да буде суспендована ако ЦЕФТА постоји

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је поводом одлуке Приштине да за десет одсто повећа порез на робу из Србије да ова одлука мора да буде суспендована ако ЦЕФТА постоји.

„На испиту је Европска комисија и ми данас очекујемо меру или изјаву њиховог представника, јер ова одлука мора да буде суспендована ако Цефта постоји“, изјавио је министар гостујући на ТВ Пинк.

Он је за ТВ Пинк рекао да се, ако се то не догоди, може констатовати да Цефта у оном облику у ком је формирана 2006. године више не постоји.

„Европска комисија мора хитно да реагује и да одговори да ли Цефта више постоји или не, и у ком саставу. Ако Косово овако унилатерално против две земље чланице Цефте уводи баријере, онда Косово не треба да буде део Цефте. Или смо сви у Цефти или да се каже да Цефта не постоји“, рекао је Љајић.

Додао је да Косово не може да буде део Цефте и да „користи њене бенефите“, а да уводи мере како му „падне на памет“, јер, како је оценио, то нису мере, већ „ограде и физичке баријере за слободну трговину“.

Према његовоим речима, ова одлука привремених институција у Приштини мотивисана је из два разлога – политичког и економског.

„Политички да се демонстрира пред властитој јавности одлучност, јер сваки гест против Србије доноси политички поен и утиче на рејтинг. Економски разлог се крије иза ових политичких, а нису ни класични економски, већ интересни разлози различитих групација произвођача на Косову, који би повећањем ових такси спречили конкуренцију која долази из Србије и из тога профитирали“, указао је Љајић.

Подсећа да се то догодило и с брашном, када су привремене приштинске институције одлучиле да уведу додатне таксе на брашно, након чега је брашно на Косову поскупело 30 одсто.

„Зато што је мања конкуренција и произвођачи са Косова су брашно могли да продају по већим ценама“, објаснио је Љајић.