Љајић: Одлука о летовању у иностранству индивидуална

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је индивидуална одлука сваког грађанина да ли ће ићи у иностранство на летовање ове године и да ће за одмор у Србији туристичке ваучере моћи да користи још 400.000 грађана.

„Ником нећу да кажем иди, или немој да идеш, али мени не пада на памет да у овим околностима идем на летовање. Ја бих разумео да је то лек па да човек и нешто ризикује, али да идем и плаћам скупе аранжмане и будем ограђен и гледам око себе има ли неког ко би могао да ми пренесе вирус, нисам луд да то радим. Не пада ми на памет да доводим у опасност себе, децу, фамилију“, истакао је Љајић на РТС-у.

Он је навео да је 480.000 људи уплатило 174 милиона евра туристичким агенцијама за аранжмане до краја године.

„Раскинуто је 123.000 уговора. Или су враћене паре путницима или су путници прихватили ваучере које могу да користе током целе године или наредне године да летују за тај уплаћени аранжман у тој или некој другој туристичкој дестинацији“, објашњава Љајић.

Министар је као могуће решење навео понуду коју су грчке туристичке организације предложиле, да се кроз ваучере, у договорном року, до краја 2021, уплаћена летовања реализују.

Додаје да још 300.000 људи потражује свој новац, а да агенције нуде вредносне ваучаре.
„Морамо да пронађемо решење, пре свега да заштитимо путнике јер агенција каже – ја сам уплатила средства хотелу, авио-компанији и ми немамо новца да то вратимо“, наводи министар.

Говорећи о домаћем туризму Љајић додаје да је издвојено две милијарде динара за туристичке ваучере за одмор које ће моћи да користи 400.000 грађана и да је ова акција значајна јер ћемо мањак који ће уследити због мањег долазака страних гостију бар делимично надоместити акцијом туристичких ваучера.