Љајић: Од последње посете Ердогана значајно унапређена економска сарадња

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да је од последње посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана у Србији покренуто шест нових фабрика турских инвеститора, а да је порастао и број турских туриста који долазе у Србију.

„Наш интерес је да развијемо све видове сарадње – економску, привредну, трговинску. То ће створити повољну климу и за развој билатералних политичких односа, што је битно за Србију, јер Турска израста у регионалну економску силу, али и на глобалном плану игра значајну улогу“, рекао је Љајић за ТВ Пинк.

Он је нагласио да су добри пријатељски односи председника Александра Вучића с турским председником резултирали да у три године имају три сусрета који су праћени потписивањем бројних споразума.

„И током ове посете имаћемо велики пословни форум уз учешће турских и наших привредника, и то је шанса за све њих. Мислим да је држава са своје стране урадила све што може да односи две земље у економском смислу напредују“, навео је Љајић.

Подсећа да је до сада с Турском потписано више од 65 споразума, а да ће током дводневне посете турског председника која почиње данас, бити потписано још десетак.

„Имамо Споразум о слободној трговини, имамо добре политичке односе, сада је лопта у дворишту привредника да искористе ове могућности. Србија, од земаља бивше Југославије, највише извози у Турску. Ми смо осам пута повећали извоз“, прецизирао је минситар.

Подсећа да у Србији тренутно послује 515 привредних субјеката чији су већински власници турски држављани, да су од тога око 320 мање или веће трговинске фирме, али да има и производних компанија у местима као што су Крупањ, Владичин Хан, Житорађа…

Наводи да је велика ствар почетак изградње аутопута Београд -Сарајево, да ће вредност трасе коју финансира Србија бити око 220 милиона евра. Додаје да ће почети да се гради и пут Нови Пазар -Тутин у вредности од 25 милиона евра.

„Свака инвестиција побољшава квалитет живота, побољшава животни стандард грађана, али отвара политичке и друштвене перспективе, да се људи баве неким другим стварима. Неће то решити осетљива политичка питања из прошлости, али је клима далеко боља“, навео је Љајић.

Он је рекао и да је све више турских туриста који долазе у Србију, прошле године било их је 97.000. Турски туристи прошле године су били на другом месту по доласцима, а ове године су међу прве четири државе.

„Број ноћења расте. Највећи број долази у Београд, али све више одлазе у унутрашњост“, закључио је Љајић.