Љајић: Од 2021. године укида се роминг на Балкану

Од 1. јула грађани шест еконoмија Западног Балкана ће добити још ниже цене међусобног телефонског саобраћаја, а за две године би трошкови роминга требало потпуно да нестану, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он је за „Дневни аваз“ рекао да је споразум о томе скоро у целости усаглашен и најавио његово потписивање у априлу у Београду.

„Споразум предвиђа да цене роминг позива неће прелазити 0,19 евра по минуту, 0,06 евра по СМС поруци и 0,20 евра по мегабајту за коришћење интернета. Значи, цене могу бити само ниже од тих, а никако више“, објаснио је Љајић.
Упитан обухвата ли укидање роминга и позиве према Европској унији и од ње, Љајић одговара да је та „прича на нешто дужем штапу“.

„У изјави подршке Дигиталној агенди за Западни Балкан, која је потписана у мају прошле године у Софији, истакнута је и подршка имплементацији плана за олакшавање смањења трошкова роминга између нашег региона и ЕУ. Међутим, Европска комисија била је фокусирана да буде потписан овај споразум за укидање роминга на Западном Балкану, а када се то деси, да се онда отвори и питање укидања роминга између нас и ЕУ“, рекао је Љајић.

Он је рекао и да до сада није било спремности Европске комисије да удовољи нашим захтевима да се уредба о укидању роминга ЕУ односи и на земље које се налазе у процесу придруживања ЕУ, односно на Западни Балкан.

„Када би се то догодило, била би то најдиректнија и најопипљивија подршка коју би могли осетити грађани на Западном Балкану“; појаснио је потпредседник Владе Србије.

Међутим, он је истакао да ће грађани осетити знатне уштеде већ у овом прелазном раздобљу, а посебно од 2021. године.
Потрошачи ће тада, како је рекао, плаћати идентичне цене онима које плаћају унутар своје матичне мреже.

Као пример, Љајић је навео да су позиви у ромингу из Црне Горе, БиХ и Македоније према Србији тренутно 28,5 динара (0,51 КМ), а да у прелазном периоду неће моћи бити виши од 22 динара по минути.

Из Албаније, позиви према ове четири земље, како је објаснио, тренутно су око 150 динара по минути.

„Иначе, у Србији од укупног роминг саобраћаја, 70 посто се односи на Западни Балкан. У БиХ чак 40 посто укупних телекомуникационих прихода чине телефонски и интернетски роминг. Зато није ни чудо што оператери нису одушевљени, али ће грађани свакако бити на добитку“, рекао је Љајић.

Србија, БиХ, Црна Гора и Македонија од 2014. године су кренуле у постепено снижавање цена роминг услуга. Цене мобилног телефонског саобраћаја између ове четири земље регулисане су споразумом и ту није било већих искакања.

„Покушаји ове четири земље да приволе Европску комисију да се Уредба ЕУ о ценама роминга односи и на Западни Балкан није успела, па смо имали ситуацију да су наше цене позива у ромингу биле више шест пута, а интернет чак 25 пута у односу на ЕУ“ прецизирао је Љајић, одговарајући на питање о прескупим позивима према ЕУ.