Љајић: Очекујем да Хрватска што пре измени спорни Правилник

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић очекује да ће Хрватска данас или сутра изменити свој Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима.

“Верујем да ће хрватски Правилник бити значајно измењен. У сваком случају из разговора у ова два дана стекао сам утисак да постоји спремност код свих да се проблем што пре реши”, рекао је министар новинарима у Београду.

Он је додао да нема још увек процене економске штете, али је истакао да је у трговинском рату било којих земаља не може да буде победника, већ да сви могу да буду мањи или већи губитници.

“Људи треба да знају да сваког дана због овакве ситуације, ми сви појединачно трпимо економску штету. Нисмо срећни што ће неко имати већу штету него ми. Били смо у праву, Европска комисија је неформално потврдила то становиште, али то не значи да треба да ликујемо, већ тежимо да постигнемо решење у наредна два, три дана”, закључио је Љајић.

Истакао је да начелан рок за реакцију Хрватске истиче крајем недеље, додајући да би свако одлагање проузроковало само још већу штету.

Када је реч о контрамерама Србије Љајић каже да се не размишља још о “најлошијој солуцији”.

“Не могу да верујем да нећемо наћи решење, јер онда улазимо у спиралу мера и контрамера, и ко зна где би нас то одвело”, казао је он.

Љајић је подсетио да су примедбе на постојећи Правилник биле у томе што су цене повећане 22 пута, да су таксе морале да се плаћају по врсти воћа и поврћа, а не по камиону, као што је случај у земљама ЕУ, као и то да је једна тарифа, цена инспекцијског надзора важила за произвођаче из Хрватске, а друга за оне из трећих земаља.

Додао је да је тиме Србија доведена у неравноправан и неконкурентан положај у односу на произвођаче из Хрватске.

Рекао је да су Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора И Македонија усагласиле ставове и да траже да се цене тарифа и такси изједначе за произвођаче из Хрватске и осталих земаља.