Љајић: Ова туристичка сезона је изгубљена

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да ће штета у туризму због корона вируса, без икакве сумње, бити велика и да ове године можемо само да сањамо туристичку сезону каква је била прошле године.

Љајић је за ТВ Пинк оценио да је ова туристичка сезона изгубљена, евентуално би, каже, штета могла да се смањи уколико би се криза завршила до јуна.

Према његовим речима, по свим законима новац који су грађани уплатили за летовање мора бити враћен, а процена је да је око 100.000 њих већ то учинило.

С друге стране, како каже, биће проблема за аранжмане који су уплаћени за мај, будући да су агенције већ уплатиле новац хотелијерима и превозницима.

„То су стварни трошкови“, рекао је Љајић и додао да се сада тражи решење са агенцијама и путницима.

Покушавамо да нађемо неки договор, ако агенције могу да обештете путнике, а један од начина је и да се у року од годину дана грађанима обезбеди аранжман на истој или некој другој дестинацији.

Треба заштитити интересе и грађане и агенције, јер није циљ да оне банкротирају, па да, како каже, мора да се почиње од нуле.

„У свему овоме мора да се нађе неки компромис и баланс. Молим за разумевање, због свих грешака које ће наступити и које ћемо правити несвесно. Трудићемо се да сваком изађемо у сусрет. Морамо да сачувамо здравље, али и економију“, рекао је Љајић.