Љајић обишао деоницу новоизграђене бициклистичке стазе Нови Сад – Бегеч

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић обишао је данас део новоизграђене бициклистичке стазе Нови Сад – Бегеч која представља први озбиљнији пројекат у изградњи бициклистичке инфраструктуре у Србији.

Будући да су до сада завршени радови на деоници дужине шест километара, Љајић је изразио наду да ће бициклистичка стаза Нови Сад – Бегеч, која се простире на 23 километра, бити завршена бар у наредне две године.

Министар је објаснио да се ова стаза налази на рути једног од најпопуларнијих европских бициклистичких коридора Еуро Вело 6 који се кроз Србију протеже уз Дунав и носи назив „ дунавска рута“, и истакао да ће због тога „ део стазе који се гради бити кичма бициклистичког саобраћаја у Србији у наредним годинама“.

,,Оно што је такође велики пројекат, а заједно радимо са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, је израда пројектно-техничке документације за израду бициклистичке стазе Београд-Нови Сад. То ће у великој мери повезати два главна туристичка центра која доносе највише прихода држави када говоримо о девизном приливу и привлачењу страних туриста”, закључио је Љајић.

Љајић обишао деоницу новоизграђене бициклистичке стазе Нови Сад – Бегеч

Љајић је додао да кроз Србију пролазе два од укупно 14 међународних бициклистичких коридора – Еуро Вело 6 и Еуро Вело 13, а да на рути Еуро Вело 11 који такође пролази кроз нашу земљу, није урађена сигнализација, тако да овај коридор још није у функцији по међународним стандардима.

Љајић је указао да је идеја да се поред тог главног коридора, граде и локални бициклистички путеви који би туристичке дестинације повезивали са главном трасом коридора.

Он је истакао да се ради о веома озбиљној врсти туризма која Европи годишње доноси 50 милијарди евра, да је Чешка у протекле три године издвојила 200 милиона евра у изградњу бициклистичких стаза, а да Мађарска улаже 98 милиона евра за исте сврхе.

Рутом Еуро Вело 6 кроз Србију годишње прође између 12 и 15 хиљада бициклиста, што је, према Љајићевим речима, јако мало ако поредимо друге деонице на овом коридору на којима је годишње између 250 и 300 хиљада бициклиста.

Обиласку деонице бициклистичке стазе присуствовао је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је рекао да је овај пројекат, у две фазе, до сада коштао 95 милиона динара.

Прву фазу изградње финансирало је, према његовим речима, искључиво Министарство трговине, туризма и телекомуникација са 25 милиона динара, док су другу фазу од 70 милиона, са 40 милиона финансирали град Нови Сад и ресорно министарство са 30 милиона динара.