Љајић: Нови закон ће убрзати приватизацију бања

Нови закон о приватизацији бања требало би да буде донет до краја године, а потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић jе рекао да би овај пропис требало да убрза тај процес.

Љајић је новинарима, после отварања конференције “Туризам Србије – Партнерство за бољу будућност” у организацији компаније “Adria Media Group”, рекао да би нови закон, који припрема Министарство привреде, требало да реши проблеме који су се јављали у том процесу.

Одговарајући на питање новинара, Љајић каже да је процес приватизације бања одблокиран после низа година и деценија, формално-правних препрека и перипетија, те да је поред Куршумлијске, и Врањска бања добила власника који је већ почео реконструкцију тог читавог бањског комплекса.

“Да би се тај процес додатно убрзао Министарство привреде ради на доношењу новог закона о приватизацији бања да би се управо отклониле препреке”, рекао је Љајић.

Навео је да се препреке односе на нерешене имовинско-правне односе, као и ситуација у процени појединих бања које по “папирима” имају одређени број метара квадратних, а на терену на пример 1.000 метара квадратних више или мање или обрнуто.

“Онда се појављују захтеви за реституцију у одређеним бањским комплексима, па нам се дешава да се због 10 ари земље око поједине бање цео процес заустави”, каже Љајић.

Навео је да ће доношење новог закона у великој мери отворити процес брзог решавања проблема са бањама како би добиле власнике.

“Без нових инестицаја ми ћемо таворити у бањском туризму. Само ћемо причати о потеницијалу који доноси бањски туризам без конкретне валоризације тог потенцијала”, рекао је Љајић.

Како је навео, данас у српским бањама има свега 13 одсто страних гостију, јер још немамо онај квалитет који тражи савремени туриста.

Поручио је да ће тако један нови инвестиоцни циклус сасвим сигурно отворити нови простор и нову шансу за афирмацију бањског, велнес и спа туризма у Србији.