Љајић: Није реално да остваримо резултате из ранијих година

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да није реално да по питању туризма остваримо резултате из ранијих година, али да је реално да имамо госте из земаља бивше Југославије и нашег ближег суседства.

„Без обзира на напоре, не можемо да занемаримо чињеницу да епидемија корона вируса и криза изазвана тим вирусом није завршена и да још постоје епидемиолошке мере у многим земљама“, рекао је Љајић одговарајући на питања новинара на Дивчибарама.

Он је данас, у оквиру кампање „Изабери своју авантуру, види Србију“, обишао Дивчибаре и комплекс „Нова бања“ у Бањи Врујци.

Љајић: Није реално да остваримо резултате из ранијих година

Навео је да се у тој кампањи пре свега обраћају домаћим туристима и очекују да ће део наших грађана који летују у иностранству, одлучити да годишњи одмор или део одмора проведу у Србији.

„Друга наша циљна група су туристи из земаља региона, с обзиром на то да туристи из земаља бивше Југославије чине четвртину укупних долазака страних туриста. Ако томе додамо туристе из Бугарске, Румуније и Грчке који чине 14 одсто, то је већ 40 одсто оних који посећују Србију“, рекао је Љајић.

Када је реч о летовањима ван граница Србије, навео је да не постоје никакве забране да наши грађани летују у иностранству, али да је, имајући у виду да епидемија корона вируса још није прошла, сигурније да ове године одмор проведу у Србији.

„Не постоје никакве забране да се летује у иностранству, али имајући у виду да још постоји читав низ непознаница везано за протоколе, понашање у хотелима, број људи у хотелима, авионима и аутобусима сматрам да је сигурно, безбедно и мање трауматично да ове године одмор проведу у Србији“, закључио је Љајић.