Љајић: Није постигнута сагласност са Македонијом о извозу брашна

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да са македонским министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Љупчом Николовским није постигнута сагласност око повлачења спорног правилника Владе Македоније о маркирању брашна, којим је млинарима из Србије отежан извоз на тржиште те земље и да због тога данас неће бити одржан раније најваљен састанак у Скопљу.

„С обзиром на то да нисмо дошли до одрживог решења и предлога споразума, нема ни разлога да данас путујемо у Скопље. Договор је да током викенда наставимо са усаглашавањем, како бисмо дошли до једног споразума, који ће на дугорочан и системски начин да реши проблем извоза брашна из Србије у Македонију“, казао је Љајић.

Министар је додао да је циљ Владе Србије да убудуће буду избегнуте ситуације у којима сваке године имамо ванцаринске баријере на извоз српског брашна у Македонију.

„Ово је већ 13. пут у последњих неколико година, да кроз различите модалитете имамо баријере, које у великој мери отежавају нашим млинарима да извозе брашно на македонско тржиште“, подсетио је Љајић.

Ако не постигнемо договор, упозорио је Љајић, алтернатива је да наставимо са применом мера и контрамера, од којих ће штете имати привредници у обе земље, а свакако ће на тај начин бити угрожени и укупни билатерални односи Србије и Македоније.

„Зато ћемо на сваки начин покушати да дођемо до обострано прихватљивог решења овог проблема“, закључио је Љајић.