Љајић: Не очекујемо поремећаје у снабдевању

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да не очекује поремећаје у снабдевању основним животним намирницама и робом широке потрошње и поред великог притиска на супермаркете.

„Мислим да ће се тај стампедо у продавницама спречити сам од себе, људи су већ стекли довољно залиха, имали смо ситуацију да је продаја брашна била већа 460 одсто него иначе, соли 360 одсто, уље детерџенти, ја сам обилазио неке маркете и видео сам рекао бих уобичајено стање, можда нешто мало већу гужву. Очекујем да се ситуација стабилизује, јер има довољно намирница и осталих производа“, рекао је Љајић за Н1.

Што се тиче ограничавања куповине неких производа, Љајић каже да су неки трговци сами то већ урадили за брашно и уље, као и да министарству стоји на располагању и та мера, али да јој нису прибегли.
„Тешко је то контролисати, можете да идете у неколико продавница, било би покушаја да се изигра та мера. Ограничили смо цене на ниво од 5. марта, донели смо и другу меру – ограничавање марже на воће, поврће и месо“, додао је.

Наводи да ће инспектори сада контролисати цене и моћи ће да кажњавају оне који се не придржавају мера.

„За 28 производа су ограничене цене од 5. марта, за осам производа биће лимитиране марже, имамо инструменте да контролишемо. Нажалост неки су користили кризну ситуацију, сада ће инспекција након одлука о ограничењу моћи да кажњава, од 500 хиљада до два милиона динара су казне за правно лице и за предузетнике од 50 хиљада до 500 хиљада“, напоменуо је.

Први контингент маски из Кине очекује се у петак или суботу, каже министар и додаје да су се неке фабрике из Србије које производе текстил и одећу јавиле да желе да се преоријентишу на производњу маски, како би се надокнадио дефицит.

Видео линк – Љајић: Не очекујемо поремећаје у снабдевању