Љајић: Не очекујем да ће Идеа затварати радње у Србији

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је за дневни лист Данас да нема никаквих најава из Меркатора С да би у Србији могло доћи до рационализације пословања трговинских ланаца у власништву Агрокора.

„Ми смо у сталном контакту са њима али према информацијама које нам достављају, пословање трговина Идеа, Рода и Меркатор је стабилно“, рекао је потпредседник Љајић, поводом најаве да ће принудна управа Агрокора, након што је управљање компанијом преузела од власника Ивице Тодорића, ускоро затворити око стотинак малопродајних објеката хрватског Конзума.

Он додаје да такав сценарио, према досадашњим информацијама, не очекује у Србији, али наглашава да се ситуација прати уз неопходну дозу опреза. Потпредседник Љајић објашњава и да трговински ланци у Србији нису и истој позицији као Конзум у Хрватској, где се Тодорић превише ширио. Дошло је до преинвестирања, објашњава Љајић а ситуација је постала тим тежа што је на том тржишту много већа конкуренција, јер су присутни и мултинационални трговински ланци попут Лидла и Шпара.

Министар трговине не верује да би нешто од имовине Агрокора у Србији могло бити заплењено како би се исплатили банкарски кредити. Наиме, Сбербанка је преузела холандску фирму Тодорића, која има око 18 одсто удела у компанији Агрокор, а била је гарант за кредит од 100 милиона евра. Тај удео банка је одлучила да уновчи за око 40 милиона евра, како би бар мало ублажила губитак, али постоји опасност да преузме и половину Кулмерових двора, породичне резиденције Тодорића, која је такође била залог за тај кредит.

„У Србији фирме нису биле јемци за кредите Агрокора. Било је међусобних јемстава, од Дијаманта за Фриком, или Меркатор за неко од предузећа по хоризонтали, али не и за банкарске кредите према хрватском Агрокору“ каже потпредседник Љајић.