Љајић: Наставићемо да улажемо у бањски туризам

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић обишао је данас нове туристичко-рекреативне садржаје у оквиру комплекса Селтерс бање у Младеновцу и поручио да ће се наставити са улагањима и инвестицијама у бањски туризам.

Љајић је рекао да у оквиру раста туристичког промета у земљи, бањски туризам заузима посебно место и да то показује да држава није дигла руке од тако важног ресурса.

,,Држава и влада ће наставити са улагањима и инвестицијама у бањски туризам, јер нису искоришћени сви потенцијали и ресурси које та грана туризма има“, нагласио је министар.

Љајић: Наставићемо да улажемо у бањски туризам

Додао је да је ресорно министарство у последње четири године, са пословодством бање Селтерс, уложило око 123 милиона динара, од чега је министарство определило 55 милиона за четири различита пројекта.

,,Они су на време завршени и настављамо са даљим инвестицијама и улагањима“, рекао је Љајић.

Додао је да верује да ће догодине бити изграђен савремени спортски комплекс са више садржаја, као и да ће бити завршена рекреативна стаза, те да ће бања у Младеновцу добити потпуно другачији изглед.

Како каже, здравствени туризам је у фокусу, и важно је да се прате светски трендови, јер се са рехабилитацијског дела све више фокус помера на превентиву.

,,Морамо се уклапати у те трендове, али то не значи да ћемо занемарити медицински аспект где такође више треба да урадимо”, рекао је министар подсетивши да између 40.000 и 60.000 туриста долази у Србију због медицинских услуга, пре свега стоматолошких, а потом и ортопедских и естетских.

Бања, каже, све више постаје место где се окупљају млади и здрави људи због велнес и спа услуга, али и рекреације и да је због тога важно да постоји адекватан садржај.

Љајић је навео да је зато важно радити више и на промоцији бањског туризма, а предност бање Селтерс у Младеновцу је и близина Београду, што је веома важно за иностране туристе.

Директорка Института за рехабилитацију Селтерс Снежана Костић указала је да је ресорно министарство финансијски помогло да се изграде нови садржаји – стаза и теретана на отвореном у склопу комплекса бање.

Она је подсетила да у бањи постоји и 200 постеља за комерцијалне госте и услуге и да у том правцу желе даље да иду.
,,У том правцу даље желимо да се развијамо, осим медицинских услуга које пружамо, и у правцу бањског и здравственог туризма, јер је то будућност”, казала је Костић.