Љајић: На тржишту има места за велике трговинске ланце попут Шпарa

На тржишту Србије има простора за долазак великих трговинских ланаца, као што је Шпар, а најаве доласка тако великих инвеститора говоре о стабилности тржишта у нашој земљи, изјавио је министар трговине Расим Љајић.

Љајић је коментаришући за ТВ Права изјаву представника Шпара да разматрају могућност пословања у Србији, рекао да би та инвестиција била више него добродошла.

Министар је рекао да треба бити опрезан у коментарима о доласку тако великих компанија и објаснио да долазак нових трговинских ланаца не зависи од Владе Србије већ од инвеститора.

Према незваничним сазнањима „Вечерњих новости“ у Србију би Шпар могао ући тако што би купили Меркатор С, који је у саставу Агрокора.

Љајић је рекао и да у Србији 30 одсто трговине чине модерни трговински ланци, док су 70 одсто класичне, традиционалне продавнице, а у региону је, каже, обрнута ситуација.

Говорећи о ценама беби опреме у Србији и поступку који је покренула Комисија за заштиту конкуренције против 172 учесника на тржишту, Љјајић каже да је опрема за бебе у Србији 20 до 30 одсто скупља него у околним земљама.

Министар је рекао да треба сачекати да се види каква ће бити одлука Комисије по том питању и навео да је максимална казна за повреду конкуренције на тржишту десет одсто од укупног прихода из претходне године предузећа.