Љајић: На КиМ пласирано 90 милиона евра мање робе

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да је због увођења такси од 100 одсто на робу из централне Србије, у последња три месеца на КиМ пласирано 90 милиона евра мање робе него у истом периоду лане.

Љајић каже да се о таксама све више говори као нерешивом политичком питању којe спречава да дијалог између Београда и Приштине буде настављен, али, оцењује, да је економска штета такси подједнако важна.

„Ми ћемо до 21. фебруара имати тачан биланс стања колико је мање робе извезено, до сада је, за ових 80 дана, око 90 милиона евра мање робе пласирано на КиМ него у истом периоду прошле године. Трговина је сведена на минимум или шверц комерц ради, јер српске робе има на КиМ“, рекао је Љајић за ТВ Пинк.

Наводи да српске робе има на југу КиМ, чак и у продавницама које држе Албанци, а сумња се, наводи, да српска роба иде у Црну Гору, Хрватску и Македонију, а затим на Косово.

„Економска штета је евидентна, али таксе су изазвале пре свега озбиљну политичку кризу и на КиМ, ми сада не знамо да ли ће пре бити укинуте таксе или ће пасти Харадинајева влада. У овом тренутку то је кључно питање“, рекао је Љајић.

Сматра да таксе постају фактор од којег зависи да ли ће Харадинај остати на власти или не, јер, каже, ако укине таксе изгубиће поверење код бирача на КиМ.

„Харадинај искључиво из тог разлога истрајава на таксама које су бесмислене“, подвукао је Љајић.

Према његовим речима, добра ствар је што је по први пут „постигнут консензус“ у међународној заједници да таксе не воде никуд и да озбиљно угрожавају наставак дијалога.

„Видео сам изјаву Читаку да су таксе само изговор Србије да не преговара. А о чему да се преговара, како да решавамо тешка питања несталих лица, имовине, ЗСО, која ће се отворити током дијалога, када не можемо да се договоримо око плазма кекса“, упитао је Љајић.

Министар каже да је битан и став САД по том питању, која је осудила увођење такси и више пута позвали Приштину да их укине како би се дијалог наставио, као и да ће америчка администрација подржати било какав договор који постигну Београд и Приштина.