Ljajić: Ministarstvo neće oduzimati licence turističkim agencijama, rešenje za 7-10 dana

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija održali sastanak sa Udruženjem banaka Srbije, na kojem se razmatralo pitanje bankarskih garancija, kao modela za obezbeđivanje garancija putovanja prilikom sklapanja turističkih aranžmana.

„Predstavnici Udruženja banaka dostaviće do kraja ove nedelje predlog procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, s obzirom na to da takav model garancija putovanja do sada nikada nije bio korišćen u praksi, iako je predviđen Zakonom o turizmu. Ta procedura će biti ugrađena u novi Pravilnik o garancijama putovanja“, kazao je Ljajić.

Paralelno sa tim, dodao je on, predstavnici Ministarstva će posredovati između osiguravajućih kuća i turističkih agencija, kako bi se rešio aktuelni spor i na taj način koristio i taj mehanizam za obezbeđivanje garancija putovanja.

„Sasvim je neuobičajeno da osiguravajuće kuće tri dana pre isteka roka važenja aktuelnih licenci naprasno obaveste agencije da neće pružati tu vrstu usluge, pravdajući to velikim stepenom rizika. Suština jeste da osiguravajuće kuće rade procenu rizika za svaku pojedinačnu agenciju i da posluju sa onim agencijama, za koje procene da su stabilne i solventne“, rekao je ministar

Ljajić je naglasio da Ministarstvo neće oduzimati licence agencijama, jer očekuje da se ovaj problem reši u narednih 7-10 dana, jer je letnja turistička sezona već završena i ne očekuje se sklapanje novih turističkih aranžmana u tom periodu.