Љајић: Министарство неће одузимати лиценце туристичким агенцијама, решење за 7-10 дана

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас да су представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација одржали састанак са Удружењем банака Србије, на којем се разматрало питање банкарских гаранција, као модела за обезбеђивање гаранција путовања приликом склапања туристичких аранжмана.

„Представници Удружења банака доставиће до краја ове недеље предлог процедуре за оперативно функционисање и евентуално активирање банкарских гаранција, с обзиром на то да такав модел гаранција путовања до сада никада није био коришћен у пракси, иако је предвиђен Законом о туризму. Та процедура ће бити уграђена у нови Правилник о гаранцијама путовања“, казао је Љајић.

Паралелно са тим, додао је он, представници Министарства ће посредовати између осигуравајућих кућа и туристичких агенција, како би се решио актуелни спор и на тај начин користио и тај механизам за обезбеђивање гаранција путовања.

„Сасвим је неуобичајено да осигуравајуће куће три дана пре истека рока важења актуелних лиценци напрасно обавесте агенције да неће пружати ту врсту услуге, правдајући то великим степеном ризика. Суштина јесте да осигуравајуће куће раде процену ризика за сваку појединачну агенцију и да послују са оним агенцијама, за које процене да су стабилне и солвентне“, рекао је министар

Љајић је нагласио да Министарство неће одузимати лиценце агенцијама, јер очекује да се овај проблем реши у наредних 7-10 дана, јер је летња туристичка сезона већ завршена и не очекује се склапање нових туристичких аранжмана у том периоду.