Љајић: Модел развоја Врњачке бање применити и на друге бање у Србији

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да се модел развоја Врњачке бање као дестинације у којој су приватна улагања испратила инвестиције државе показао најуспешнијим и навео да је министарство у претходне четири године уложило 149 милиона динара за унапређење туристичке инфраструктуре у бањи.

Приликом обиласка радова на изградњи туристичке инфраструктуре на Црквеном брду, Љајић је рекао да је Врњачка бања једна од ретких локалних самоуправа са којом нема проблема око рокова реализације пројеката и најавио да ће почетком следеће године кренути са реализацијом нових пројеката на Гочу.

„ Наша идеја је да спојимо оно што Гоч има као атракције, природне лепоте са оним што бања већ поседује и сигуран сам да ће та комбинација итекако дати резултате, као што је овде резултате дала синергија између приватног и јавног улагања“, навео је Љајић.

Љајић: Модел развоја Врњачке бање применити и на друге бање у Србији

Говорећи о улагањима приватног сектора, он је истакао да су у 2014. години у Врњачкој бањи пословала свега 2 хотела од укупно 12 које је бања некада имала јер су сви остали били у поступку стечаја или приватизацији.

Министар је додао да данас на овој дестинацији послује осам хотела високе категорије, при чему су још два у поступку категоризације, а у првој половини следеће године ће бити отворена још три нова хотела.

„Бања постаје бисер бањског туризма у Србији, и ове године је најпосећенија бања по броју ноћења и друга најпосећенија дестинација у Србији после Београда“.

Најављен почетак редовних летова са аеродрома Морава код Краљева као и изградња Моравског коридора ће, према његовим речима, додатно убрзати развој Врњачке бање јер ће ову дестинацију учинити знатно доступнијом.

Љајић је истакао да је једина гаранција за успех ако приватни сектор прати инвестиције државе и да у том смислу модел развоја Врњачке бање као дестинације мора да се примени и на нека друга бањска места у Србији.