Љајић: Мењамо туристичку слику Војводине

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да ће реализација пројекта изградње велнес и спа центра са аква парком на Палићу као и бициклистичке стазе Београд – Нови Сад променити туристичку слику Војводине и дати нови замајц развоју туризма целе земље.

Љајић је на отварању 52. Међународног сајма туризма ЛОРИСТ у Новом Саду рекао да би до краја године требало да буде завшена израда пројектно техничке документације за изградњу бициклистичке стазе Београд – Нови Сад и да би током следеће године требало да почне изградња стазе.

Љајић: Мењамо туристичку слику Војводине

Љајић је истакао да Војводина доприноси са око 15 одсто укупном девизном приливу земље од туризма, што је свакако недовољно имајући у виду потенцијале којима располаже.

Будући да је Мађарска земља партнер овогодишњег сајма туризма, министар је нагласио да би требало да се угледамо на мађарски модел развоја туризма посебно у развоју цикло и спа и велнес туризма јер располажемо истим потенцијалима.

У том смислу, он је навео пример да је Мађарска до сада изградила 9.000 километара бициклистичких стаза и да има годишњи буџет од 98 милиона евра за развој цикло туризма, за разлику од Србије која је тек на почетку развоја ове врсте туризма иако кроз нашу земљу пролазе три међународна бициклистичка коридора ( Еуро Вело 6, Еуро Вело 13 и Еуро Вело 11) на чијим трасама тек треба да се граде бисиклистичке стазе.

Љајић: Мењамо туристичку слику Војводине

Указујући на потенцијале Војводине за развој велнес и спа туризма, Љајић је подсетио да је недавно истраживање које су за Покрајински секретаријат радили Рударски, Архитектонски и Медицински факултет показало да Војводина има 50 локација за изградњу велнес и спа туризма и то на територији 33 локалне самоуправе.

Говорећи о сарадњи у туризму са Мађарском, Љајић је рекао да је наш циљ да се Мађарска нађе међу 10 највећих емитивних тржишта у Србији, као и да две земље појачају сарадњу у заједничком наступу ка трећим тржиштима.