Љајић : Коначног договора о хрватским цигаретама још нема

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић, рекао је у Скупшини Србије да су преговори о стопи опорезивања хрватских цигарета приликом увоза у Србију у завршној фази. Међутим, како је истакао, коначног договора још нема и ништа није потписано, а да та одлука на крају мора бити потврђена у парламенту.

Љајић је на питање опозиције у Скупштини Србије рекао да је Србија јуче послала писмо Европској комисији (ЕК) у коме је рекла да прихвата методологију, што значи, како је објаснио, да Србија „жели да разговара“.

„Тачно је, били смо под великим притиском. Никада нисам рекао да су нам шансе велике, рекао сам улазимо у преговоре, да су нам руке везане. Имали смо неповољну царинску стопу, а већина других земаља је то већ прихватила“, казао је Љајић.

Он је подсетио да се преговара од новембра прошле године, али са ЕК, а не с Хрватском, и додао да то нема везе са посетом председника Хрватске Иве Јосиповића Србији, али да „има везе са извештајем ЕК“, као и да је „запрећено да ће извештај бити обојен чињеницом да није постигнут договор“.

Како је објаснио, то није изузетак, већ правило које ЕУ користи када нека чланица улази у Европску унију, како би је штитила и омогућила јој да буде што припремљенија за пуноправно чланство.

Љајић је навео да је тако и Хрватска морала да се повинује правилима када су њени значајни трговински партнери, Румунија, Бугарска, Мађарска и Словачка, ушле у ЕУ.
Према његовим речима, неповољна позиција Србије по питању увоза хрватских цигарета потиче из споразума с Хрватском о царинама за поједину робу, којим је дефинисано да царинска стопа за увоз цигарета буде 15 одсто, а за извоз наших у Хрватску 38 одсто.

То је, како је објаснио, довело до тога да Србија годишње не прода ни један камион, а Хрватска чак 1.600 тона.
Приликом уласка у ЦЕФТА, додао је Љајић, преузете су те царинске стопе које су важиле на основу споразума које су земље имале.

Он је рекао да Србија, ипак, може очекивати погодност за извоз цигарете у Хрватску уз стопу од 0,0 одсто, а била је 38 одсто, као и да Београд настоји да повећа квоту за извоз шећера у ЕУ.

„Први пут можемо да очекујемо да имамо повећане те квоте. То није лако. Не кажем да ћемо успети, али постоји оптимизам“, рекао је потпредседник Расим Љајић.