Љајић : Кина стратешки партнер Србије у 4. индустријској револуцији

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да је изградња широкопојасне инфраструктуре кључни предуслов да Србија ухвати корак са четвртом индустријском револуцијом и да нам је на том путу Кина стратешки партнер.

Љајић је у Пекингу на панелу „ Дигитални пут свиле“ који се први пут одржава у склопу Форума за међународну сарадњу „Појас и пут“ истакао да је Србија на Западном Балкану лидер у развоју информационо-комуникационих технологија и да последњих година овај сектор бележи праву експанзију.

„У овом тренутку, наше кључне активности су усмерене ка развоју широкопојасне инфраструктуре, што значи да радимо на изградњи оптичких мрежа и припремамо се за увођење 5Г технологије. Хуавеи је у овом послу за нас кључни партнер“, поручио је Љајић.
Четврта индустријска револуција којој присуствујемо ће, према његовим речима, фундаментално променити начин на који живимо, радимо и односимо се једни према другима.

Управо је Кина, сматра Љајић, доказ да применом информационо комуникационих технологија може да се унапреди читаво друштво, развију све области индустрије и да се доспе на сам врх водећих технолошких и економских сила у свету.

Реализацијом пројекта „Дигитални пут свиле“ који подразумева изградњу информационе инфраструктуре, односно оптичких мрежа широм света у развоју, Кина ће, како је додао, допринети убрзању дигиталног развоја и других земаља.

Љајић је нагласио да и Србији предстоји дигитална трансформација свих грана привреде, друштва и потпуна дигитализација економије и да ће овај процес, уз промену образовне структуре запослених, донети повећање броја радних места.