Љајић и Шаровић: Трговина с Приштином онемогућена због такси

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас у Београду са потпредседником Савета министара и министром за спољну трговину и економске односе Босне и Херцеговине Мирком Шаровићем, са којим је разговарао о ситуацији насталој након што су привремене институције у Приштини увеле дискриминаторске таксе на робу из Србије и БиХ.

Љајић и Шаровић су том приликом констатовали да је због уведене таксе од 100 одсто, трговина Србије и БиХ са Приштином практично онемогућена.

Љајић и Шаровић: Трговина с Приштином онемогућена због такси

Двојица министара изразила су забринутост због неучинковитости и благих реакција међународне заједнице, која до сада није убедила Приштину да повуче поменуте баријере.

Љајић и Шаровић су се у том смислу договорили да упуте заједничко писмо државама чланицама ЕУ, с обзиром да се 17. децембра одржава Савет за стабилизацију и придруживање Европске уније и Косова, на коме ће бити разматрана примена ССП од стране привремених институција у Приштини.

Они су оценили да је то последња шанса да ЕУ затражи од Приштине хитно и неодложно укидање поменутих мера, или ће у противном бити неопходно затражити суспензију ССП између ЕУ и Косова. Наиме, повећаним царинским стопама не крши се само ЦЕФТА споразум и ССП, већ се ради о грубој повреди темељних људских права и слобода, а пре свега права на слободан проток људи, роба и капитала, као и права на лечење.

Љајић и Шаровић су се сагласили да и убудуће координарију све кораке и активности према међународним институцијама, како би дискриминаторске мере Приштине што пре биле укинуте.