Љајић и Шаровић: Србија и БиХ неће учествовати на састaнцима ЦЕФТА у Приштини

Заменик председавајућег Савета министара и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић и потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић разговарали су данас у Сарајеву о заједничким корацима које ће предузети поводом одлуке привремених институција у Приштини о увођењу спорне таксе од 10 одсто на све врсте роба из Босне и Херцеговине и Србије.

Шаровић и Љајић су се том приликом сагласили да представници БиХ и Србије не учествују на састанцима радних тела ЦЕФТА, који ће ове недеље бити одржани у Приштини, као ни на министарском састанку у оквиру „ЦЕФТА недеље“, који ће такође бити одржан у Приштини 3. децембра. Поменута одлука о неучествовању у раду ЦЕФТА биће на снази све док привремене институције у Приштини не укину спорну таксу на робу из БиХ и Србије.

Љајић и Шаровић : Србија и БиХ неће учествовати на састaнцима ЦЕФТА у Приштини

Двојица министара су такође упутили заједничко писмо високој представници ЕУ за спољне послове и сигурносну политику ЕУ Федерики Могерини, комесару ЕУ за трговину Сесилији Малстром, шефу УНМИК Захиру Танину, министру за економске односе и енергетику Немачке Петеру Алтмајеру и трговинском саветнику у кабинету председника САД Роберту Лајтнигеру, у коме су захтевали да се изврши притисак на Приштину у циљу повлачења спорне одлуке о такси.

У писму је наведено да је одлуком привремених институција у Приштини доведено у питање даље функционисање ЦЕФТА, као и прокламовани принципи стварања заједничког економског простора на Западном Балкану.

Шаровић и Љајић су на састанку исказали опредељење да са осталим чланицама ЦЕФТА наставе да раде на укидању свих баријера и признавању сертификата као и лабораторијских анализа, са циљем олакшавања трговине и повећања робне размене међу земљама региона.

Уколико се испостави да је тачна информација да ће на Косову и Метохији бити онемогућена продаја роба на чијим декларацијама пише „Косово и Метохија“, Унмик Косово“ или „ Резолуција 1244“, Љајић и Шаровић су оценили да се у том случају ради о даљој радикализацији трговинских односа у региону и да се на тај начин привремене институције у Приштини саме искључују из ЦЕФТА.