Љајић и Шаровић о новим могућностима за проширење заједничке економске сарадње Србије и БиХ

Потпредседник Владе Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић састао се данас у Горажду са министром спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирком Шаровићем и министром комуникација и промета Босне и Херцеговине Дамиром Хаџићем.

Министар Љајић је рекао да је циљ оваквих сусрета да се простор Србије и Босне и Херцеговине економски повеже, јер појединачно се ради о малим тржиштима, недовољно атрактивним за стране улагаче. „Ово је уједно и порука за стране инвеститоре да ове две земље имају шта да понуде, а да ће та понуда бити и знатно већа уколико ујединимо потенцијалне које имамо“, рекао је потпредседник Владе Србије.

Министри су разговарали о два недовољно искоришћена сегмента сарадње две земље – ауто индустрији и наменској индустрији. „Србија је направила значајан искорак у извозу аутомобила и аутомобилске опреме, који је повећан за 24 одсто у овој години. Због тога ову индустрију желимо да повежемо са другим ауто-индустијама у региону, а Горажде су најбоље место за започињање такве сарадње“, рекао је Љајић.

Министри Љајић и Шаовић договорили су се и да се убрзано ради на потписивању споразума из области наменске индустрије. Компаније из обе земље међусобне већ сарађују, али ће им овај споразум бити још један подстицај да унапреде своју сарадњу и заједно наступе на трећим тржиштима, самим тим и да обезбеде већи извоз наменске индустрије, сложили су се министри.

Потпредседник Владе Србије је рекао да ради на организацији заједничке посете са министром Шаровићем Русији, где ће са тамошњим министром економије разговарати о могућностима заједничког наступа на руском тржишту. „Потенцијале тржишта Руске Федерација ни Србија није довољно искористила јер домаћи произвођачи немају могућност континуираног извоза веће количине квалитетне робе, па је због тога потребно удружити капацитете“, рекао је Љајић додајући да то тржиште јесте изузетно интересантно за обе земље, али није једино ка ком би се требало окренути.

Љајић је нагласио да Србија и Босна и Херцеговина имају одличне економске односе и подсетио да је БиХ треће по величини извозно тржиште за производе из Србије, односно пети спољнотрговински партнер Србије у размени добара у оба правца.