Љајић и Михајловић обишли нови пристан у Земуну

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је после обиласка новог пристана на Дунаву код Земуна да то употпуњује и проширује туристичку понуду града Београда с обзиром на то да је Савско пристаниште постало мало због повећане тражње.

Он је подсетио да је прошле године у Београду пристало 750 крузера, а да су очекивања за ову годину била око 1.000.

„Пристаниште је значајно и због коришћења свих потенцијала реке Дунав на које се наслањају два главна туристичка града Београд и Нови Сад који генеришу 62 посто долазака страних туриста“, рекао је Љајић.

Он је најавио да се на овом пројекту неће стати и додао да ће се ићи ка генерисању заједничког туристичког производа са околним земљама Мађарском, Бугарском и Румунијом.

„Наставићемо са изградњом инфраструктуре на Дунаву, мислим на марине, бензинске станице, паркинг просторе а све то заједно допринеће развоју туризма, посебно наутичког“, рекао је он.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је овај пристан јако важан за Земун, Београд, Србију и српски туризам.

Она је оценила да се у водни саобраћај и транспорт није много улагало претходних 20 до 30 година.

„Данас могу да кажем да се готово 350 милиона евра улаже само у водни саобраћај, не само у овакве пројекте него и у чишћење Дунава од старих ратних бродова, у преводнице Ђердап 1 и 2, у луке и лучку инфраструктуру и све оно што је важно да би Србија имала водне коридоре исто онако важне као што има друмске и железничке“, закључила је она.