Љајић и Манчевски потписали споразум којим се унапређује електронско пословање између Србије и Северне Македоније

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар за информационо друштво и администрацију Северне Македоније Дамјан Манчевски, потписали су данас у Скопљу Споразум о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења које се пружају у ове две земље.

Примена овог споразума у пракси ће омогућити привредницима Србије и Северне Македоније да унапреде електронско пословање, као и да многе поступке пред државним органима друге земље заврше електронским путем, што ће такође бити омогућено и грађанима.

Овим споразумом обе земље међусобно признају електронски потпис који се користи у електронским документима и дају му исту правну снагу као својеручном.

Поред тога, међусобно се признају и још две услуге од поверења – електронски печат који је нова услуга и тек треба да заживи и временски жиг, услуга путем које се утврђује поуздано и тачно време потписивања електронских документа.

До сада, српски сертификати за електронски потпис нису имали једнако правно дејство као македонски за послове и трансакције у Северној Македонији, и обратно, јер није постојао закључен међународни споразум између две земље, који је по нашем закону неопходан.

Овај споразум ће директно допринети смањивању прекограничних баријера и дигиталној интеграцији региона која у крајњем треба да доведе до приступа Западног Балкана јединственом дигиталном тржишту ЕУ.