Ljajić i Anđušev dogovorili uklanjanje barijera u trgovini Srbije i Makedonije

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Makedonije zaduženim za ekonomska pitanja Kočom Anđuševim, sa kojim je usaglasio rešenja za pojedinačne probleme, koji postoje u trgovinskoj razmeni između dve zemlje.

Ljajić i Anđušev su se tom prilikom dogovorili da do 30. juna ove godine budu potpisani i ratifikovani bilateralni Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti hrane i veterinarstva i Sporazum o fitosanitarnoj saradnji, čime će biti priznato međusobno važenje sertifikata. Na taj način praktično će prestati potreba za dvostrukim uzorkovanjem i analizama istih prehrambenih proizvoda, što će u velikoj meri smanjiti dodatne i nepotrebne troškove sa kojima se susreću privrednici obe zemlje.

Do tada, saglasili su se Ljajić i Anuđšev, obe vlade će preduzeti neophodne mere u cilju olakšavanja trgovine i otklanjanja vancarinskih barijera u trgovini između dve zemlje. To konkretno znači da se srpske granične službe obavezuju na otklanjanje prepreka u prometu pirinča, suhomesnatih i mlečnih proizvoda iz Makedonije u Srbiju, dok se makedonska strana obavezuju da na snagu vrati stari Pravilnik o kontrolnim markicama za brašno, koji je važio do 7. februara ove godine, zahvaljujući kome će biti otklonjene prepreke za izvoz brašna iz Srbije u Makedoniju.

Na sastanku je dogovoreno i da odmah bude formirana ad hoc grupa, sačinjena od članova kabineta dvojice potpredsednika vlada i predstavnika privrednih komora, koja će biti u svakodnevnoj komunikaciji i rešavati sve probleme koji se budu pojavljivali u trgovini između dve zemlje.