Љајић и Анђушев договорили уклањање баријера у трговини Србије и Македоније

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас са потпредседником Владе Македоније задуженим за економска питања Кочом Анђушевим, са којим је усагласио решења за појединачне проблеме, који постоје у трговинској размени између две земље.

Љајић и Анђушев су се том приликом договорили да до 30. јуна ове године буду потписани и ратификовани билатерални Споразум о сарадњи у области безбедности хране и ветеринарства и Споразум о фитосанитарној сарадњи, чиме ће бити признато међусобно важење сертификата. На тај начин практично ће престати потреба за двоструким узорковањем и анализама истих прехрамбених производа, што ће у великој мери смањити додатне и непотребне трошкове са којима се сусрећу привредници обе земље.

До тада, сагласили су се Љајић и Ануђшев, обе владе ће предузети неопходне мере у циљу олакшавања трговине и отклањања ванцаринских баријера у трговини између две земље. То конкретно значи да се српске граничне службе обавезују на отклањање препрека у промету пиринча, сухомеснатих и млечних производа из Македоније у Србију, док се македонска страна обавезују да на снагу врати стари Правилник о контролним маркицама за брашно, који је важио до 7. фебруара ове године, захваљујући коме ће бити отклоњене препреке за извоз брашна из Србије у Македонију.

На састанку је договорено и да одмах буде формирана ad hoc група, сачињена од чланова кабинета двојице потпредседника влада и представника привредних комора, која ће бити у свакодневној комуникацији и решавати све проблеме који се буду појављивали у трговини између две земље.