Љајић и Јилдирим отворили сајам у Измиру

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и председник турског парламента Бинали Јилдирим отворили су 87. Међународни сајам у Измиру, на којем ће ове године у фокусу бити технологија и иновације.

Министар Љајић је на отварању сајма изразио задовољство што је управо Србија земља партнер на манифестацији која има глобални економски и друштвени значајан.

,,Лепо је бити у друштву Турске и Индије, још је лепше бити земља партнер у тренуцима када Србија и Турска у новој историји имају далеко најбоље економске и политичке односе“, нагласио је Љајић.

Ти односи, додао је он, утицали су да се српске компаније представе турским инвеститорима, студентима, туристима.

Љајић и Јилдирим отворили сајам у Измиру

,,Очекујемо да се и ове године потврди одличан резултат који имамо у туристичкој размени. Турски туристи су на првом месту по броју долазака у Србији, а, такође, туристи из Србије су се вратили на турске обале и заузимају значајно место у опоравку турског туризма и економије“, подвукао је српски министар.

Према Љајићевим речима, сајам у Измиру је и велика прилика да земље региона наступају заједно, те изразио задовољство што су отварању присуствовали и министри из Црне Горе, БиХ, као и српски министар просвете Младен Шарчевић.

,,Регион западног Балкана уколико жели да се економски развија мора да се повезује. Ми смо превише мали да бисмо били конкурентни, али желимо да будемо партнери и да заједно са турском економијом наше шансе на великом економском тржишту буду веће“, истакао је Љајић.

Овај сајам превазилази економски значај, поручио је он, и додао да је то место сусрета различитих народа, култура, земаља.

,,Свету никада није био потребнији мир, стабилност и безбедност као што је данас. Мислим да економија отвара простор и перспективе да се мир и стабилност остваре и надам се да ће порука – сарадње, сигурности, стабилности и разумевања међу народима, са овог сајма отићи у свет“, рекао је Љајић.

Након званичног отварања сајма, Љајић и Шарчевић су у друштву турских колега отворили српски штанд на сајму у Измиру.

Ове године ће око 30 компанија из Србије, попут Научно-технолошког парка Звездара, Белграде Wатерфронт, компанија које се баве телекомуникацијама, грађевином, прехрамбеним производима и туризмом представити производе и услуге тржишту које има 80 милиона потрошача.

Свих 10 дана трајања сајма посетиоци ће моћи и да уживају у концертима, позоришним представама, плесним изложбама.
Сајам са, иначе, најдужом традицијом у Турској, на којем је Србија по први пут земља партнер, а Индија земља у фокусу, одржаће се од 7. до 16. септембра.