Ljajić: Grčka neprikosnovena za srpske turiste

Grčka je za turiste iz Srbije i dalje neprikosnovena destinacija za letovanje, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i naveo da je 65 odsto svih turističkih aranžmana prodato za letovališta u Grčkoj.

Ljajić je na TV Pink rekao da na osnovu podataka o agencijskim aranžanima, 15 odsto srpskih turista odlazi u Crnu Goru, 10 odsto u Tursku, a po pet odsto u Egipat i Italiju.

„Ne možemo da pratimo individualno ko gde ide, ali po aranžmanima koji su kupljeni to je taj odnos koji se godinama ne menja. Bez ikakave sumnje, Grčka je za naše turiste neprikosnovena“, kaže Ljajić.

Ministar je rekao da najviše stranih turista u Srbiji dolazi iz BiH, a da su na drugom mestu kineski turisti.
Očekuje da će ove godine Srbiju posetiti više od 120.000 kineskih turista.

Podsetio je da turisti iz Kine pre dve, tri godine nisu bili ni u prvih 10 po posetama našoj zemlji, te da ih je tada bilo 18.000 godišnje.

Povećanje broja kineskih turista u Srbiji je, navodi, rezulatat ukidanja viza, kao i odličnih političkih odnosa.

„Imali smo i direktnu avioliniju koja je, nažalost, ukinuta. Nadam se da će ipak aviokompanije pronaći neki interes da tu avioliniju ponovo pokrenu“, kaže Ljajić i navodi da se u turističkom sektoru aposlutno svi bore za kinesko tržiste.

Srbija je, kaže, čak i po procenama u Kini u pet najbrže rastućih destinacija za privlačenje kineskih turista.

Ljajić je rekao da su na trećem mestu stranih turista u Srbiji turisti iz Bugarske, zatim Hrvatske i Nemačke.

Naveo je da više od 55 odsto svih stranih turista koji dolaze u Srbiju posećuju Beograd i da nema sumnje da Beograd jeste i biće motor razvoja srpskog turizma.