Љајић: Грчка неприкосновена за српске туристе

Грчка је за туристе из Србије и даље неприкосновена дестинација за летовање, изјавио је потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и навео да је 65 одсто свих туристичких аранжмана продато за летовалишта у Грчкој.

Љајић је на ТВ Пинк рекао да на основу података о агенцијским аранжанима, 15 одсто српских туриста одлази у Црну Гору, 10 одсто у Турску, а по пет одсто у Египат и Италију.

„Не можемо да пратимо индивидуално ко где иде, али по аранжманима који су купљени то је тај однос који се годинама не мења. Без икакаве сумње, Грчка је за наше туристе неприкосновена“, каже Љајић.

Министар је рекао да највише страних туриста у Србији долази из БиХ, а да су на другом месту кинески туристи.
Очекује да ће ове године Србију посетити више од 120.000 кинеских туриста.

Подсетио је да туристи из Кине пре две, три године нису били ни у првих 10 по посетама нашој земљи, те да их је тада било 18.000 годишње.

Повећање броја кинеских туриста у Србији је, наводи, резулатат укидања виза, као и одличних политичких односа.

„Имали смо и директну авиолинију која је, нажалост, укинута. Надам се да ће ипак авиокомпаније пронаћи неки интерес да ту авиолинију поново покрену“, каже Љајић и наводи да се у туристичком сектору апослутно сви боре за кинеско тржисте.

Србија је, каже, чак и по проценама у Кини у пет најбрже растућих дестинација за привлачење кинеских туриста.

Љајић је рекао да су на трећем месту страних туриста у Србији туристи из Бугарске, затим Хрватске и Немачке.

Навео је да више од 55 одсто свих страних туриста који долазе у Србију посећују Београд и да нема сумње да Београд јесте и биће мотор развоја српског туризма.