Љајић: Форум ће додатно унапредити сарадњу Србије и Руске Федерације

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас на Форуму Србија-Руска Федерација да је овај догађај корак даље у проширењу и унапређењу сарадње Србије и Русије.

Он је подсетио да је Русија трећи спољно-трговински партнер, четврти по вредности увоза, а пети по вредности извоза.
,,Наш циљ је да се повећа постојећи ниво трговинске размене, посебно када је извоз у питању“, рекао је он.

Љајић је рекао да је остварен напредак у спољно-трговинској размени, а да је циљ и да се поред енергетике, инфраструктуре и пољопривреде прошири и на друге секторе као што је туризам.

Он је рекао да је циљ да се до 2020. године број руских туриста који би посетили Србију повећа на 100.000.

Истакао је и да је важна сарадња у области наутичког туризма и додао да то обогаћује туристичку понуду.

,,Руски туристи су до сада углавном посећивали Београд и Нови Сад, а важно је и ми желимо да обилазе и наше бање, планине и да виде и оно што нуди Дунав“, рекао је министар.

Љајић је, одговарајући на питања новинара након свечаног отварања Форума рекао да да је усаглашен текст споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом (ЕЕУ) и да очекује да ће он бити потписан у октобру на нивоу премијера, односно на састанку премијера земаља Евроазијске економске уније.

Он је рекао да ће након тога уследити процес ратификације у парламентима земаља чланица Евроазијске економске уније, а онда и у Скупштини Србије.

Након ратификације би требало да почне и примена тог споразума, додао је Љајић.

Он је оценио да је то важан споразум, јер даје правни основ и шансу да се обим сарадње и спољнотрговинске размене са земљама чланицама Евроазијске економске уније, а пре свега Руском Федерацијом, значајно повећа.