Љајић: Финализација споразума са Евроазијском унијом

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да је до сада усаглашено више од 80 одсто текста споразума о слободоној трговини између Србије и Евроазијске економске уније.

Каже да би споразум могао да буде потписан током посете руског председника Владимира Путина Србији.

Љајић је, одговарајући на питања новинара после сусрета са министром економије и индустрије Азербејџана Шахином Мустафајевим, рекао да се више од две године воде преговоре о закључењу тог споразума.

“До сада смо усагласили нешто више од 80 одсто текста тог новог, модернијег споразума о слободној трговини. Остало је још шест или седам тарифних линија око којих немамо сагласност, али водимо интензивно преговоре”, рекао је Љајић.

Најавио је следећу рунду преговора за идућу седмицу, а потом и у јануару 2019. још једну рунду.

Љајић каже да ће финалне разговоре о закључењу текста тог споразума имати 11. или 12. јанура када у посету долази министарка трговине Евроазијске уније Вероника Рикишина.

“Споразум би могао да буде потписан приликом посете председника Владимира Путина и сусрета са председником Александром Вучићем. То је агенда. Остаје још неколико препрека које морамо да прескочимо или проблема које треба да решимо”, рекао је Љајић.

Верује да се преговори воде у доброј вољи, те да се нада да ће се наћи компромисно решење за преосталих шест или седам тарифних линија око којих још не постоји потпуна сагласност.