Ljajić: E – inspektor će biti pokrenut u 2019. godine

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će od naredne godine biti pokrenut jedinstveni informacioni sistem ( E – inspektor) kojim će biti uvezane 42 inspekcije, jer kako je ocenio, borba protiv sive ekonomije mora biti koordinisana.

On je na panel diskusiji „Siva ekonomija – dupli trošak za potrošače“ kazao da uprkos percepciji da je Srbija najgora, ima zemalja u EU koje imaju lošije rezultate, poput Bugarske sa 32 odsto sive ekonomije ili Rumunije sa 30 odsto.

„Objektivno je problem takav da iziskuje puno truda, rada i ono što je najbitnije, jasnu političku volju koja je kod nas najjasnije pokazana 2015. godine kada je donet zakon“, rekao je Ljajić.

On je rekao da je od donošenja zakona bilo 17 odsto povećanja prijavljenih subjekata koji rade na crno.

„Siva ekonomija nikada neće biti u potpunosti iskorenjena, isto kao i korupcija, ali su važni politička volja i pravni mehanizmi“, kazao je Ljajić.

Ljajić je dodao da je u borbi protiv sive ekonomije najbitnija stvar društvena svest i upozorio na to da se crno tržište preselilo na internet.

„U Skupštini će se naći Zakon o poštanskim uslugama koji predviđa da svako ko šalje robu mora da se identifikuje, a operater ima pravo da otvori paket i vidi šta je roba ako posumnja. Verujem da će to u velikoj meri uticati na trgovinu preko interneta“, kazao je on.

Pomoćnica direktora Poreske uprave Nada Novosel kazala je da je siva ekonomija prisutna u prometu akciznih dobara, kao što su duvan, alkohol, nafta i kafa, ali je i u uvozu robe iz Kine i Turske.

Kod poljoprivrede reč je o neevidentiranju prinosa i isplaćivanju na crno, rekla je Novosel.

„Visok stepen sive ekonomije je zastupljen tamo gde je veliki nivo gotovine u plaćanju – u građevinarstvu, zdravstvu, prevozu… Najrizičnija kategorija su ‘perači’ koji se osnuju sa prevarnim namerama“, rekla je Novosel.