Љајић: Е – инспектор ће бити покренут у 2019. године

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је данас да ће од наредне године бити покренут јединствени информациони систем ( Е – инспектор) којим ће бити увезане 42 инспекције, јер како је оценио, борба против сиве економије мора бити координисана.

Он је на панел дискусији „Сива економија – дупли трошак за потрошаче“ казао да упркос перцепцији да је Србија најгора, има земаља у ЕУ које имају лошије резултате, попут Бугарске са 32 одсто сиве економије или Румуније са 30 одсто.

„Објективно је проблем такав да изискује пуно труда, рада и оно што је најбитније, јасну политичку вољу која је код нас најјасније показана 2015. године када је донет закон“, рекао је Љајић.

Он је рекао да је од доношења закона било 17 одсто повећања пријављених субјеката који раде на црно.

„Сива економија никада неће бити у потпуности искорењена, исто као и корупција, али су важни политичка воља и правни механизми“, казао је Љајић.

Љајић је додао да је у борби против сиве економије најбитнија ствар друштвена свест и упозорио на то да се црно тржиште преселило на интернет.

„У Скупштини ће се наћи Закон о поштанским услугама који предвиђа да свако ко шаље робу мора да се идентификује, а оператер има право да отвори пакет и види шта је роба ако посумња. Верујем да ће то у великој мери утицати на трговину преко интернета“, казао је он.

Помоћница директора Пореске управе Нада Новосел казала је да је сива економија присутна у промету акцизних добара, као што су дуван, алкохол, нафта и кафа, али је и у увозу робе из Кине и Турске.

Код пољопривреде реч је о неевидентирању приноса и исплаћивању на црно, рекла је Новосел.

„Висок степен сиве економије је заступљен тамо где је велики ниво готовине у плаћању – у грађевинарству, здравству, превозу… Најризичнија категорија су ‘перачи’ који се оснују са преварним намерама“, рекла је Новосел.