Љајић: Добри резултати у туризму

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је данас да је веома задовољан оствареним резултатима у сектору туризма, наводећи да је у 2019. години у Србији отворено 15 нових хотела, а да је у плану још 20 хотела током следеће године.

„ Тиме се приближавамо цифри од 400 хотела у земљи и та бројка прати резултате у туристичком сектору“, рекао је Љајић и додао да је то последица добре синергије јавног и приватног сектора.

Љајић: Добри резултати у туризму

Министар је позвао целу туристичку привреду да користи погодоности које даје држава, пре свега субвенције за изградњу хотела и смештајних капацитета у бањским и климатским местима, наводећи да је током две године важења уредбе потписано 9 уговора за реконструкцију и изградњу хотела, а да се до краја године очекује потписивање три нова уговора.

Говорећи о системским мерама на којима је министарство радило ове године, Љајић је рекао и да нови Закон о угоститељству и Закон о туризму већ дају одређене резултате, пре свега када се говори о увођењу паушалног система опорезивања физичких лица која пружају услуге смештаја са циљем смањења обима сиве економије у туризму.

Министар је на додели признања Изузетне дестинација Европе – ЕДЕН Србија 2019“, подсетио да је прошле године у Београду било свега 2.500 категорисаних лежајева, а данас је тај број 3.800, да је у Новом Саду број категорисаних лежајева од увођења система паушалног опорезивања 1. јула скоро дуплиран на садашњих 1.100 лежајева.

Он је рекао да је у Сокобањи у ова три месеца преко 500 нових категорисаних лежајева, као и на Златибору.

„За годину дана сам сигуран да ће ове цифре бити значајно веће“, рекао је Љајић и додао да ће борба против сиве економије бити настављена и другим инструментима.

Љајић: Добри резултати у туризму

Љајић је најавио да би у јануару следеће године требало да буду усвојена два правилника која ће регулисати рад туристичких агенција и осигурати заштиту путника и туриста.

Од средине следеће године, најавио је да би требало да заживи Е – туриста или Централни информациони систем у области туризма и угоститељства који ће олакшати посао угоститељима, али и свима који се баве туризмом јер ћемо имати сасвим реалну слику о броју угоститеља, гостију и укупних туриста на основу које ће бити једноставније планирати даљи развој ове гране привреде.

Велики напредак у претходном периоду је, како је министар истакао, остварен и на плану промоције Србије на осам приоритетних емитивних тржишта, где је посебан успех остварен са привлачењем кинеских туриста.

Љајић: Добри резултати у туризму

У првих осам месеци, кинески туристи су на првом месту по броју долазака, рекао је Љајић и додао да трендови указују да би укупан број кинеских туриста у овој години могао да премаши 130 хиљада.

Резултати на пољу визне либерализације се најбоље огледају, према његовим речима, у чињеници да су пре четири године грађани из 72 земље могли да дођу у Србију без виза, а данас из 92 државе.

Он је такође указао да смо пре пре четири године имали 84 директне дестинације са којима је Београд био повезан, а данас је 99 дестинација.