Љајић : Дневна штета од увођења такси 1,1 милион евра

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да је штета на дневном нивоу због увођења такси Приштине око 1,1 милион евра, а да је од новембра до данас пласирано 228 милиона евра мање робе из централне Србије на КиМ него у истом периоду лане.

Љајић је за ТВ Пинк нагласио да ће у четири општине на КиМ данас бити затворено око 150 радњи и да се са прехрамбеним трговинским радњама солидаришу и апотеке и угоститељски објекти.
,,Ово је наставак протеста након увођења такси од 100 одсто, да се укаже на бесмисленост тог потеза. У 21. веку имате ситуацију да подижете баријере између градова, различитих простора док ЕУ, Западни Балкан, говори о стварању заједничког економског простора“, рекао је Љајић.

Он је подсетио да таксе не праве штету само српској привреди, већ и албанској, јер је 65 одсто репроматеријала, сировина за произвођаче на Косову долазило из централне Србије.
Они, додаје, тај репроматеријал сада вероватно морају да набављају по скупљим ценама са других тржишта што поскупљује цене производа.

,,То је бесмислен потез који није уведен из економских већ из политичких разлога. Овај потез је довео и до прекида политичког дијалога, који је уз све тешкоће ипак давао неке резултате“, појаснио је министар.

Упитан како је могуће да се Приштина оглуши о захтеве Ангеле Меркел, Емануела Макрона, Мајка Помпеа, он каже да нико у то не верује и да сви сматрају да иза увођења такси стоји неко ко подржава Приштину.

,,Чак и ако не подржавају, онда неће предузети никакве кораке да се санкционише овакво понашање. У Приштини су видели да данас у ЕУ нема тог политичког ауторитета који би имао снагу да прекине један овакав потез“, рекао је Љајић.

Како каже, Западни Балкан није високо на приоритетној листи моћних сила и да је Приштина то схватила да на такав начин може да се понаша.
Наводи да су одбили визну либерализацију која им је нуђена уколико укину таксе.

,,Харадинај користи ту ситуацију за унутрашњу употребу. Ово ће му повећати рејтинг код бирача. На Косову најкасније следеће године морају бити избори. То је битка за проценат, бираче, не за смањење цена робе“, рекао је Љајић.