Љајић: Дигитализација до лета 2014. године

Љајић је навео да би до 1. октобра 60 одсто Србије требало да буде покривено дигиталним сигналом, а још 20 одсто до краја године.

– То ће се користити за нове технологије, бржи приступ интернету и цела Србија ће бити покривена сигналом, без рупа које сада постоје, а интернет ће бити доступан и у руралним деловима Србије – рекао је министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација

Љајић је изјавио да ће дигитализација бити завршена до следећег лета и да тај процес доноси “неслућене предности”.

– Практичне користи за грађане су бољи квалитет слике и звука на телевизији, више програма и канала, нови сервиси и услуге. Тренутно 53 одсто домаћинстава Србије гледа свега два или три канала, а ми све посматрамо кроз призму Београда, где постоји кабловска телевизија, па грађани могу да гледају 30, 40 програма – рекао је Љајић телевизији Пинк.

Додао је да ће дигитализацијом бити ослобођен и спектар који ће кроз дигиталну дивиденду бити продат оператерима.

– То ће се користити за нове технологије, бржи приступ интернету и цела Србија ће бити покривена сигналом, без рупа које сада постоје, а интернет ће бити доступан и у руралним деловима Србије – рекао је Љајић.

Љајић је навео да би до 1. октобра 60 одсто Србије требало да буде покривено дигиталним сигналом, а још 20 одсто до краја године, док ће током зиме бити рађена документација за тендере, јавне набавке и нове локације.

– Дигитализација би требало да буде завршена средином следеће године, годину дана пре 17. јуна 2015. године, рока до којег се Србија обавезала да заврши тај процес – рекао је Љајић.