Љајић: Делез примио највише ђака на дуално образовање

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, потредседница компаније Делез Србија Сања Јевђенијевић и заменик амбасадора Аустрије Сабина Кросенбрунер уручили су уговоре ђацима два одељења средње Трговачке школе у Београду који од данас крећу у трогодишњи програм дуалног образовања који се реализује у Макси супермакетима.

Потпредседник Љајић рекао је у Макси супермаркету Алонсо да је данашњи догађај најбољи одговор свим противницима дуланог образовања у Србији.

Љајић: Делез примио највише ђака на дуално образовање

„На пркатичном примеру можемо да покажемо све предности овог система образовања који се уводи у Србији. То је најбоља веза привреде и образовања“, рекао је Љајић.

Како каже, то је успешан модел сарадње разних сектора, академске заједнице, нивоа власти и привреде на добробит младима да лакше дођу до посла.

„Сектор трговине даје подстицај овом процесу и ово је највећи број ђака који једна компанија потписује са неком школом. Углавном је просек пет до 15 уговора са једном компанијом, а овде имамо одједном 55 уговора са ђацима“, нагласио је Љајић.

Он је истакао да се сектор трговине развија брже од других видова привреде, са просеком од осам одсто, да има 14 одсто укупно запослених, као и да доприноси БДП-у Србије 10 одсто и додао да је то просек и у земљама ЕУ.

„Данас је у времену у којем живимо лакше произвести неку робу него је продати. Потребна је модернизација овом сектору, а предуслов је стручна и квалификована радна снага, пошто се 70 одсто одлука о куповини неке робе доноси на самом продајном месту“, рекао је Љајић.

Он се захвалио Делез Србији на томе што даје допринос дуланом образовању истичући да је та компанија која запошљава 11.500 људи и да једна од највећих инвнеститора у српску привреду.

Председник ПКС Чадеж је рекао да ће ђаци после образовања у Делез Србији имати много више знања и моћи да се определе да ли ће радити у некој компанији или ће сами отворити своју трговачку радњу.

Он је подсетио је ПКС прошле године заједно са Аустријом потписала протокол о сарадњи на том пројекту који већ даје конкретан резултат.

Пројекат развоја дуалног образовања Делез Србија остварује уз подршку ПКС и Привредне коморе Аустрије, „Адвантаге Аустриа“, као и Аустријске развојне агенције (АДА), а у складу са наставним планом и програмом који је одобрило Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије.

Заменик амбасадора Аустрије Кросенбрунер је рекла да Аустрија, као и друге европске земље, придаје велики значај образовању младих и да јој је драго што се Србија укључује у дуално образовање. Она је казала да Србији недостаје управо то што не користи довољно потенцијал младих људи.

„Незапосленост младих је препрека за већи привредни развој земље“, рекла је Кросенбрунер додајући да ће Аустрија наставити да подржава Србију у увођењу дуалног образовања.

Потпредседница компаније Делез Србија Јевђенијевић је истакла да су снага сваке компаније њени успешни запослени и да је опредељеност те компаније да континуирано улаже у младе кадрове и њихов професионални развој.

За ђаке су обезбеђени најбољи ментори у области трговине робе широке потрошње, као и месечна надокнада у износу од 5.000 динара током трајања наставе.