Љајић: Црна Гора није у туризму конкурент већ партнер

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да постоји одлична сарадња између Србије и Црне Горе у туризму и да би волео да две земље тако добро сарађују и у другим областима.

„Никад Црну Гору нисмо гледали као конкурента, већ као партнера и увек се радујемо успеху Црне Горе“, рекао је Љајић отварању петог по реду фестивала Београдски манифест чији је партнер Црна Гора.

Он је истакао да током летњих месеци, када Црна Гора бележи повећање броја туриста и Србија повећава свој извоз за најмање 15 одсто.

Љајић је рекао да би манифестација „Београдски манифест“ требало да прерасте у регионалну манифестацију и да јој се прикључе и остале земље Балкана.

Како је рекао, проблем са нашим манифестацијама, којих има више од 1.000 у Србији, јесте што су мање или више локалног или регионалног карактера и што осим Егзита ниједна не привлачи више од 30 одсто страних туриста.

Фестивалски туризам, како је нагласио, сваке године у свету има тренд раста, тако да би Србија по овом основу могла да оствари далеко већи приход.

„Ова врста туризма може да задржи стране туристе и да остваримо веће приходе“, казао је Љајић.

Говорећи о расту тристичког промета у Београду, министар је констатовао да је до 2008. године било градова у Европи који су имали много више ноћења туриста, као што су Братислава, Софија и Хановер, док је Београд 2017. имао далеко већи број ноћења од тих градова.

„Ове године ћемо имати већи број ноћења туриста него што ће имати Букурешт и тако ћемо се приближити и Ослу и Варшави, градовима који су тренутно испред Београда. Верујем да ће ова година бити успешна, али да би имали одрживи раст туризма, морамо стално да нудимо нове дестинације и садржаје и да будемо различити како би привукли нове домаће и стране туристе“, истакао је он.

Љајић је навео да је у периоду од 2008. до 2017. године године, после Лондона, имао највећи раст у броју ноћења странаца за чак 140 одсто.

„Београд је постао лидер у привлачењу страних туриста“, нагласио је министар трговине и туризма.

Амбасадор Црне Горе у Београду Бранислав Мићуновић је рекао да су односи Србије и Црне Горе „благородни“ и да имају све бољу перспективу“.