Љајић: Цикло туризам има потенцијал и у Србији

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић присуствовао је данас бициклистичкој трци српско – турског пријатељства на Кошутњаку и изјавио да овај догађај афирмише успон укупних билатералних односа између Анкаре и Београда и даје импулс бољим односима између Србије и Турске.

„Ово је добра прилика да афирмишемо бициклизам и туризам заједно, у пакету, и да афирмишемо цикло туризам као један нови туристички производ који има итекако потенцијала и у Србији и у читавом региону“, рекао је Љајић у Кошутњаку где се одржала трка у којој је учествовало 130 такмичара из 12 земаља.

Он је у прилог томе истакао да се око 60 милиона људи у Европи, што рекреативно, што у спортском смислу бави бициклизмом, да чак 19 милиона Европљана годишње одморе проводи на бициклу, што су, како је рекао, велике шансе и за развој цикло туризма у Србији.

Љајић је подсетио да кроз Србију пролази између 12 и 15 хиљада бициклиста годишње, а да је план да тај број повећамо на 50 хиљада с обзиром да кроз Србију пролазе два међународна бициклистичка коридора, Еуровело 6 и Еуровело 13 и истакао да ће ускоро бити мапиран и трећи међународни бициклистички коридор.

Бициклистичкој трци српско – турског пријатељства присуствовао је и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич.